p-assistans personlig assistans MalmöAnhöriga – Nära & kära

Att få hjälp med assistans till en person man älskar kan upplevas både som en befrielse och samtidigt ovant och komplicerat. För oss som assistansanordnare är det därför viktigt att på ett lyhört och respektfullt sätt utforma personlig assistans som ger dig och din familj trygghet, frihet och avlastning.
När man är anhörig till någon med funktionsnedsättning som behöver personlig assistans så kommer man oftast ”ofrivilligt” i kontakt med människor som man själv inte valt att vara nära. Det är nödvändigt att prata med alla berörda om varför assistenterna finns i hemmet, vilken uppgift de har och på vilket sätt den som är funktionsnedsatt vill ha sin assistans. Missuppfattningar om assistentens roll kan annars leda till att den som behöver personlig assistans oförtjänt hamnar emellan.

 

Anhörig som personlig assistent? Jadå visst går det bra!

Som anhörig kanske man själv vill vara personlig assistent till någon som står en nära. Hos P-assistans kan anhöriga anställas som personliga assistenter om assistansanvändaren vill det. Som anhörig skall man ha precis samma arbetsvillkor som vilken anställd som helst och, som all annan personal, marknadsmässiga och bra löner.

Vi tycker inte att man ska ”straffas” med försämrade arbetsvillkor eller löner bara för att man är anhörig, vilket har varit fallet på många platser och fortfarande kanske är. Att utnyttja nära relationer på ett sådant sätt tycker vi är förkastligt. Vi vet att det många gånger fungerar alldeles förträffligt när anhöriga själva jobbar som assistenter. Den anhörige kan vara den verkliga experten ibland.  Om både assistansberättigad och anhörig är överens kan det väl inte bli bättre?